Трябва да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света, заяви служебният министър-председател Димитър Главчев

Министър-председателят Димитър Главчев призова за споделена отговорност и решителност относно бъдещето на ядрената енергия на Първата среща на върха за мир в Украйна, провеждаща се в Бюргенщок, Швейцария. Той подчерта, че ядрените технологии не трябва да се използват за изнудване и агресия, и че е необходимо да се защити ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света.

Главчев изрази подкрепата на България за целите на ядрената безопасност, заложени във „Формулата за мир“ на украинския президент Володимир Зеленски, и приветства усилията на МААЕ. Той посочи, че ситуацията в Украйна е сериозна поради действията на Русия, която окупира Запорожката АЕЦ повече от две години, нарушавайки основни принципи за ядрена безопасност. Министър-председателят осъди превръщането на най-голямата АЕЦ в Европа във военна база и подчерта, че това подкопава доверието в ядрената енергетика. Главчев призова за спешно изтегляне на неоторизирания персонал от Запорожката АЕЦ и възстановяване на достъп на компетентни представители на МААЕ и Украйна.

Главчев също отбеляза напредъка на България в диверсификацията на доставките на ядрено гориво, премахвайки зависимостта от Русия и развивайки сътрудничество със световни лидери като „Уестингхаус“ и „Фраматом“.

На срещата лидерите обсъждат рамка за прекратяване на войната, гаранции за сигурност, условия за следвоенно уреждане и финансиране на възстановяването на Украйна. Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че ще предложи мирни условия на Русия след международна валидизация.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване