Украински дрон подпали руски петролен резервоар в Тамбовска област

Украински дрон е предизвикал пожар в петролен резервоар на руския петролопровод „Дружба“ в Тамбовска област, югоизточно от Москва. Пожарът е бил потушен след няколко часа, съобщи Ройтерс. Губернаторът на Тамбовска област, Максим Егоров, информира, че при инцидента няма пострадали.

Украйна е засилила атаките си върху руски петролни резервоари и рафинерии, причинявайки значителни смущения. Киев твърди, че ударите са насочени към инфраструктурата, подкрепяща руските военни действия. В отговор Русия често атакува украински електроцентрали и електропреносната мрежа.

Петролопроводът „Дружба“ е ключова част от системата на руския тръбопроводен монополист „Транснефт“. Той свързва западносибирските петролни находища с големите рафинерии в Европа и може да транспортира до 2 млн. барела дневно. Ползването на тръбопровода намаля рязко след като ЕС спря да купува руски петрол след инвазията в Украйна. Северното разклонение на „Дружба“, което минава през Беларус и Полша до Германия, сега се използва за износ на казахстански петрол към рафинерията в Швет, която осигурява около 90% от горивото за Берлин.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване