Украйна прие закон, който разширява употребата на английския език

Украинският парламент прие закон, целящ разширяване на употребата на английския език. Законът изисква доброто владеене на английски за редица държавни постове, за да повиши конкурентоспособността на страната и да я направи по-атрактивна за туристите. Това се разглежда като стратегическа стъпка към членството на Украйна в Европейския съюз.

Например, гранични служители, прокурори и полицаи на висши длъжности ще трябва да говорят английски. Също така, обажданията за спешни случаи и медицинските услуги трябва да са достъпни на английски. Преводите на чуждестранни документи ще станат излишни, а музеите и уебсайтовете на държавни институции ще трябва да предлагат информация на английски. В предучилищните центрове ще има уроци по английски, а филмите ще се насърчават да бъдат показвани със субтитри на английски. Украинският език остава единственият официален език, докато руският език губи популярност в резултат на руската инвазия.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване