Уникална операция на дете в „Пирогов“, излекуваха го за 1 час

Екипът на Клиника по детска хирургия в болница „Пирогов“ извърши първото нехирургично лечение на дете с гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) в България, съобщиха от болницата. За първи път в страната и на Балканите, детската хирургия в „Пирогов“ използва апарата Stretta за диагностика и лечение на това заболяване.

Лечението с иновативния метод отнема само един час, обяснява детският хирург д-р Николай Картулев. Той, заедно с д-р Деница Кофинова (педиатър и детски гастроентеролог) и медицинска сестра Жулиета Ярева, извършиха интервенцията на 12-годишен пациент. Детето страда от осем години, не се повлиява от консервативното лечение и претърпява няколко хирургични намеси. След процедурата детето е изписано с подобрение и ще бъде подложено на контролни прегледи.

„В Детска хирургия – Пирогов ежегодно консултираме стотици деца с храносмилателни проблеми, като медикаментозното лечение често не дава положителен резултат“, отбеляза проф. д-р Христо Шивачев, ръководител на Клиниката по детска хирургия.

Новият подход за лечение на рефлукс при деца, които се нуждаят от операция, показва висока успеваемост. Гастроезофагеалната рефлуксна болест се характеризира с връщане на храна от стомаха към хранопровода и може да доведе до сериозни усложнения, включително респираторни проблеми като нощна кашлица, астма, пневмонии и хроничен синузит.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване