В ИСУЛ ще бъде направена костно-мозъчна трансплантация на 5–годишно дете

В клиниката по детска хематология на университетската болница „Царица Йоанна-ИСУЛ“ предстои втора костно-мозъчна трансплантация. Пациентът е 5-годишно момче с коремен тумор. След като бъде подложено на подробни изследвания и при нормални резултати, трансплантацията ще бъде извършена в края на месеца. Процедурата ще използва собствени стволови клетки на детето, които са обработени по определен начин.

Преди трансплантацията момчето ще премине през високодозова химиотерапия, чиято цел е да унищожи раковите клетки и да подготви организма за новите клетки. Клиниката съобщава, че има събран материал за още две костно-мозъчни трансплантации. Началникът доц. Боряна Аврамова отбелязва, че медицинският екип все още не е напълно окомплектован и има нужда от няколко медицински сестри. Тя се надява, че през есента ще може да се извърши трансплантация с донорски клетки на друго дете.

Първото дете, което претърпя трансплантация след подновяването на дейността през април, се чувства добре и лекарите са оптимисти за възстановяването му.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване