В НС няма да проверяват депутатите за употреба на алкохол и дрога

Временната комисия за изработване на проект на Правилник за дейността и организацията на Народното събрание (НС) отхвърли предложението депутатите да бъдат тествани за употреба на наркотици и алкохол. Предложението, внесено от партия „Възраждане“, предвиждаше народните представители да се подлагат два пъти годишно на изследвания за наркотични вещества, техни аналози или други упойващи вещества за своя сметка. Изследването щеше да бъде доброволно, но отказът или положителните резултати трябваше да се оповестяват в личния профил на депутата на сайта на НС.

Партия „Има такъв народ“ (ИТН) предложи също да се включи и тест за алкохол, като предвиждаше председателят на НС да може да отстранява от заседания депутатите с положителна проба.

Комисията също така прегласува и отхвърли предишно предложение, внесено от вече несъществуващата ПГ на „Величие“, което предвиждаше по време на предизборната кампания депутатите да не получават възнаграждения и да не използват служебни автомобили. Този текст беше счетен за противоконституционен, тъй като според последните промени в основния закон работата на НС трябва да бъде непрекъсната.

В петък проектът за Правилник ще бъде представен за окончателно приемане в пленарна зала.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване