ВАС спря окончателно новата организация на движението в центъра на София

Върховният административен съд (ВАС) окончателно спря новата организация на движението в центъра на София, по бул. „Витоша“, бул. „Патриарх Евтимий“ и ул. „Проф. Фритьоф Нансен“. ВАС потвърди решението на Административния съд София-град, според което действията на Столичната община, разпоредени от заместник-кмета по транспорт Илиян Павлов, трябва да бъдат прекратени.

Действията включваха разчертаване на нова пътна маркировка, поставяне на пътни знаци и преградителни съоръжения.

ВАС посочи, че няма законова норма или административен акт, въз основа на който се извършват тези действия, което прави тяхното изпълнение неправомерно. Също така, към момента на извършване на тези действия, периодът на действие на Генералния план на Столичната община е бил изтекъл, следователно няма действащ план.

Новата организация на движението беше въведена по време на великденските празници, последвана от протести на жители и собственици на търговски обекти в района. На 10 май беше проведено извънредно заседание на постоянната комисия по транспорт към Столичната община. След заседанието, Административният съд София-град се произнесе за прекратяване на новата организация на движението.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване