Възобновяването на глобалната хидроенергия може да ограничи растежа на изкопаемите горива тази година

През миналата година световното производство на хидроенергия достигна петгодишен минимум поради недостатъчни валежи в Китай, Северна Америка и Индия. Това предизвика рекордно изгаряне на изкопаеми горива и увеличаване на емисиите през 2023 г., според анализатора на Ройтерс Джон Кемп.

Общото количество хидроенергия през 2023 г. е било 4,240 милиарда киловатчаса, което е по-малко от рекорда от 4,359 милиарда киловатчаса през 2020 г., сочи Статистическият преглед на световната енергия на Британския институт за енергетика.

Загубата на хидроенергия принуди производителите на електроенергия да разчитат повече на въглища и газ. Хидроенергията се очаква да отбележи растеж през 2024 г. благодарение на увеличените валежи и топене на сняг, което ще помогне за ограничаване на употребата на изкопаеми горива.

Производството на хидроенергия е концентрирано в седем страни, които отговарят за две трети от световното производство: Китай, Бразилия, Канада, САЩ, Русия, Индия и Норвегия. Китай е отбелязал значителен спад в хидроенергията с 96 милиарда киловатчаса през 2023 г. поради продължителната суша.

Също така, в САЩ хидропроизводството е спаднало до 22-годишен минимум поради сушата в западната част на страната. Въпреки това, перспективите за 2024 г. са по-обещаващи благодарение на обилните валежи.

През първите пет месеца на 2024 г. хидроенергията в Китай вече се е увеличила с 16%, а в Бразилия е поставен нов рекорд. Възстановяването на хидроенергията ще помогне за намаляване на изгарянето на изкопаеми горива и емисиите.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване