Загубите от частичното приемане на България в Шенген възлизат на 845.2 млн. лв. годишно

Икономическите загуби от частичното приемане на България в Шенген възлизат на 845.2 млн. лв. годишно, според доклад на Българската академия на науките, изготвен по искане на Министерството на икономиката и индустрията. Министър Петко Николов заяви това по време на събитие, свързано с приоритетите на унгарското председателство на Съвета на ЕС, което включва пълното приемане на България и Румъния в Шенген.

Николов подчерта, че частичното приемане на България води до икономически загуби не само за страната, но и за целия регион и ЕС. Пропуснатите ползи от загубеното в престой време за тежкотоварния транспорт възлизат на 544.9 млн. лв. Така общите ползи от пълното присъединяване към Шенген се оценяват на 1.3 млрд. лв. годишно.

Министърът изтъкна, че включването на България в Шенген е от съществено значение за всички сектори на българската икономика и за чуждестранните инвеститори. Премахването на сухопътния граничен контрол ще намали трафика по границите, ще подобри транспортната свързаност и ще развие логистичната инфраструктура, което ще засили икономическите отношения в региона и ще повиши инвеститорския интерес към страната.

Николов добави, че ползите от присъединяването на България към Шенгенското пространство не са еднократни, а ще се увеличават с по-дълбоката икономическа интеграция между европейските държави. Той подчерта, че всяко отлагане на приемането на страната ни в Шенген води до по-големи пропуснати ползи както за българската, така и за европейските икономики, поради което присъединяването трябва да бъде ключов приоритет.

Министърът обясни, че пълноправното членство на България и Румъния в Шенген ще има положителен ефект върху страните от ЕС и техните граждани, като укрепване на външните граници, повишаване на обема на търговията, намаляване на разходите за износителите, съкращаване на времето за придвижване на стоки, намаляване на несигурността, спестявания от административно обслужване, ползи за туризма и повишаване потенциала за растеж на пограничните райони.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване