Видинският митрополит Даниил е новият български патриарх

Делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор избраха Видинския митрополит Даниил за новия български патриарх и Софийски митрополит. Изборът стана след балотаж между него и Врачанския митрополит Григорий. Даниил получи гласовете на 69 делегата, докато Григорий – на 66. Регистрирани са и три недействителни бюлетини.

Митрополит Даниил, чието гражданско име е Атанас Трендафилов Николов, е роден на 2 март 1972 г. в Смолян. Той завършва основното и средното си образование в родния си град, а през 1996 г. записва „Английска филология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Следващата година променя посока и учи в Богословския факултет на същия университет.

През 1997 г. става послушник в Хаджидимовския манастир „Св. великомъченик Георги“ под ръководството на Неврокопския митрополит Натанаил. На 7 август 1999 г. е постриган в монашество от него и на следващия ден е ръкоположен за йеродякон. През 2002 г. завършва Богословския факултет и на 21 юли 2004 г. е изпратен на послушание в Роженския манастир „Рождество Богородично“, където на 27 ноември става йеромонах.

През 2006 г. е възведен в архимандритско достойнство, а през 2008 г. е хиротонисан за епископ с титлата Драговитийски в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. От 2010 до 2018 г. е викарий на Неврокопския митрополит, а от 2018 г. е избран за Видински митрополит.

Така, Видинският митрополит Даниил, с богат духовен път и образование, става новият български патриарх и Софийски митрополит след избора от делегатите на църковния събор.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване