Влезе в сила амнистия за каталунските сепаратисти в Испания

В Испания влезе в сила амнистия за каталунските сепаратисти, съобщи ДПА. Законът, наречен „Закон за институционална, политическа и социална нормализация в Каталуния“, беше публикуван във вторник в испанския Държавен вестник. Той позволява на сепаратистите, избягали в чужбина, да се върнат в страната без страх от арест. Сред тях е и Карлес Пучдемон, бивш лидер на регионалното правителство, който беше издирван за провеждането на незаконен референдум за независимост на Каталуния преди близо седем години.

Законът за амнистията, приет в края на май, предизвика разгорещени дебати в парламента и улични протести. Съдия Пабло Ларена от Върховния съд заяви, че засега заповедите за арест на Пучдемон и трима други сепаратисти ще останат в сила. Прокуратурата и адвокатите имат пет дни да представят становище за „приложимостта“ на новия закон, преди да се реши дали да се отменят заповедите за арест.

Испанският премиер Педро Санчес обеща амнистия и други отстъпки на каталунците, за да си осигури гласове за преизбирането си през ноември миналата година. Либералната партия на Пучдемон „Заедно за Каталуния“ и Републиканската левица на Каталуния продължават да се стремят към независимост, но Санчес се опитва да предотврати това чрез диалог.

Амнистията предизвика голямо недоволство в Испания, включително протести с хиляди участници. Лидерът на опозицията Алберто Нунес Фейхоо от консервативната Народна партия нарече мярката „национален позор“ и „международен срам“, обвинявайки Санчес в политическа „корупция“ и че е „купил“ преизбирането си с амнистията. Очаква се около 400 души да бъдат обхванати от закона.

След референдума в Каталуния през 2017 г., тогавашното консервативно правителство в Мадрид постави региона под своя администрация, а Пучдемон избяга в Белгия, където живее и до днес.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване