Вулканът Ибу в Индонезия продължава да изригва

Днес вулканът Ибу в Индонезия изригна отново, предизвиквайки зрелищни вулканични мълнии, съобщава Reuters, позовавайки се на индонезийската агенция за вулканология PVMBG. Високият 1325 метра вулкан на остров Халмахера изригна два пъти в четвъртък. Първото изригване беше в 1:30 ч. сутринта местно време, с лава, летящи скали и светкавици около кратера. Второто изригване се случи в 7:46 ч. сутринта и продължи две минути, издигайки облак пепел на височина до 1200 м.

Тревожният статус остава на ниво четири, най-високото, и всякакви дейности в рамките на 7 км от кратера са забранени. От 16 май властите евакуираха седем села в района, но засега не се планира нова евакуация.

Днешната активност е част от поредица изригвания от май насам, като последните прояви бяха във вторник, когато колоните пепел достигнаха 5 км. Индонезия, разположена на тихоокеанския „огнен пръстен“, има 127 активни вулкана. Миналият месец изригването на вулкана Руанг в Северен Сулавеси наложи евакуацията на над 12 хиляди души, а най-малко 60 души загинаха при внезапни наводнения и студени потоци от лава от планината Марапи в Западна Суматра.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване