Японският император пристига днес на дългоочаквана държавна визита във Великобритания, чиято официална програма започва във вторник

Японският император Нарухито и съпругата му императрица Масако ще пристигнат във Великобритания днес за едноседмично посещение, по време на което ще бъдат приети от крал Чарлз Трети и ще посетят Оксфордския университет, където са се обучавали, съобщават Франс прес и Ройтерс.

Това е второто им посещение в чужбина след възкачването на Нарухито на престола през 2019 г. Те ще започнат посещението си с частни ангажименти утре и в понеделник, а официалната програма ще започне във вторник с тридневна държавна визита, като акцентът ще бъде държавният банкет в Бъкингамския дворец, организиран от крал Чарлз Трети.

Император Нарухито ще посети замъка Уиндзор и ще положи цветя на гроба на кралица Елизабет Втора, която е познавал от студентските си години. Нарухито и Масако присъстваха на нейното погребение през септември 2022 г.

Среща с британския премиер Риши Сунак не е потвърдена, тъй като парламентарните избори във Великобритания са насрочени за 4 юли.

Това ще бъде третата държавна визита, на която крал Чарлз Трети е домакин във Великобритания от възкачването му на трона. Император Нарухито изрази благодарност, че крал Чарлз, който също страда от рак, може да ги посрещне.

Преди Чарлз Трети, кралица Елизабет Втора е приемала двама японски императори: император Хирохито през 1971 г. и император Акихито през 1998 г.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване