Забраниха къпането на два плажа заради „ешерихия коли“

РЗИ Добрич съобщава, че във връзка с аварията на колектора на ПСОВ „Албена“ са взети проби от морската вода на 21 юни 2024 г. от районите „Кранево-централен“, „Албена“ и „Кранево-юг“ за изследване на микробиологични показатели „ешерихия коли“ и „чревни ентерококи“.

Пробите от „Албена“ и „Кранево-юг“ отговарят на здравните изисквания и водата там е безопасна за къпане. В района на аварията, около снек-бара „Казабланка“ и „Кранево-централен“, обаче, е установено наличие на „чревни ентерококи“ и „ешерихия коли“, което вероятно е резултат от аварийната ситуация с пречистените отпадни води от ПСОВ „Албена“.

Поради локалното замърсяване се препоръчва да се избягва къпането в района на аварията. На 23 юни 2024 г. са взети нови проби, а следващо пробовземане ще бъде направено на 25 юни 2024 г. по планирания график.

РЗИ Добрич ще осъществи учестен мониторинг на „ешерихия коли“ и „чревни ентерококи“ в района на аварията, за да проследи състоянието на водата и да информира обществеността за резултатите.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване