Започна работа новата Агенция на Европейския съюз по наркотиците

Новата Агенция на Европейския съюз по наркотиците започна работа, заменяйки Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите (ЕЦМНН), и ще бъде базирана в Лисабон, Португалия. Тя беше създадена съгласно ново законодателство, което разширява и актуализира мандата на предишния център. С нови инструменти и компетенции, новата агенция ще играе ключова роля в укрепването на отговора на ЕС към предизвикателствата, свързани с незаконните наркотици.

Причината за създаването на новата агенция е външна оценка на ЕЦМНН, която доведе до призив от Европейската комисия през януари 2022 г. за разширяване и активизиране на дейността на центъра. Новата агенция ще се справя с новите предизвикателства, породени от все по-сложния феномен на наркотиците и появата на нови мощни вещества. Законодателният процес приключи през юни миналата година, поставяйки началото на едногодишен преходен период.

Работата на новата агенция ще се организира около четири основни категории услуги: предвиждане, предупреждение, отговор и обучение. Тя ще подпомага ЕС и държавите членки в предвиждането на бъдещи предизвикателства, ще издава предупреждения за нови рискове, ще подпомага засилването на отговорите на наркотичния феномен и ще улеснява обмена на знания и обучения.

Новата агенция ще разполага с механизми като Европейска система за предупреждение за наркотици, Европейска система за оценка на заплахите и Европейска мрежа от криминалистични и токсикологични лаборатории, които ще подобряват готовността на ЕС и ще насърчават обмена на информация и обучение.

Новата Агенция на ЕС по наркотиците ще бъде официално открита от европейския комисар по вътрешните работи Илва Йохансон.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване