Жители на Караисен блокираха път в знак на протест срещу безводието

Десетки жители на село Караисен, община Павликени, блокираха тази сутрин републиканския път за Свищов. Те протестират срещу липсата на вода и бездействието на държавата за решаване на проблема с водоснабдяването в селото. Над 700 жители, както и детската градина и старческият дом в Караисен, са засегнати.

За пета поредна година селото страда от липса на вода, въпреки подменената водопроводна мрежа. Във високите части на Караисен вода няма от близо 20 дни, а в ниските части чешмите са пресъхнали от седмица. Причината е пресъхващият водоизточник.

Кметът на Караисен, Стефан Николов, посочи, че минералната вода е само козметично решение на проблема. Според него едно от спасенията е пускането на вода в главния Ваташки канал от 1 юни до 30 септември, което ще реши проблема с водоснабдяването.

Жителите искат да бъде обявено бедствено положение, за да получават вода с цистерни за битови нужди и бутилирана вода за пиене. Водят се преговори с държавата за пускане на напоителния канал, който да повиши нивото на водоизточника.

В селото се разпространяват слухове за спекулативна търговия с вода, като цистерна с един тон вода се продава за 50 лева на нуждаещите се.

Протестите продължават, а половината от селата в община Павликени са на воден режим.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване