13-годишно дете построи „лъча на смъртта“ на Архимед

Преди хиляди години древногръцкият математик Архимед изказва предположението, че може да се създаде „смъртоносен лъч“, използващ силата на Слънцето.

Сега, 13-годишен ученик от Канада проверява идеята на древния изобретател и доказва, че „лъчът на смъртта“ на Архимед действително може да бъде построен. Ученикът, постигнал това, е Брендън Сенер от Лондон, Онтарио. Той разказва пред Popular Mechanics, че е бил запленен от концепциите от Древна Гърция след семейна ваканция в страната. Първият му проект включвал Архимедов винт, който помага за движението на водата, но движението на водата не го интригувало толкова, колкото движението на енергията на Слънцето. Оттогава той създава работещ прототип на концепцията за „лъча на смъртта“ и дори публикува статия по темата в Canadian Science Fair Journal.

Сенер казва, че макар да няма открити археологически доказателства за „лъча на смъртта“ на Архимед, той смята, че той може да е бил използван, както е описан в книгите на древните философи. За да провери дали концепцията е правдоподобна, Сенер построява система, съставена от топлинна лампа и няколко огледала. Той установява, че всяко добавено огледало повишава температурата на пренасочената светлина. Сенер не е първият, който изследва концепцията на Архимед. Както той отбелязва в статията си, поредицата „Ловци на митове“ на Discovery Channel тества подобни сценарии три пъти и при всеки опит не успява да запали лодка. Движещите се кораби и облаците, ограничаващи слънчевата топлина, със сигурност биха осуетили опита. CNN акцентира върху опит от 2005 година на студенти да пресъздадат лъча в Масачузетския технологичен институт – опит, който успява да подпали лодка веднъж, но е неуспешен при повторния опит.

Идеята, която е част от много по-голяма концепция, е, че древните гърци са използвали „лъча на смъртта“, за да защитят домовете си от нахлуването на римски кораби, като например в битката при Сиракуза от 214 до 212 г. пр.н.е. Тези древни „лъчи на смъртта“ може да са включвали масивни огледала или силно полирани щитове, които пренасочват светлината и енергията от слънцето към техните цели.

Ако сте гледали филма „Индиана Джоунс и реликвата на съдбата“, можете да видите идеята в действие в края на филма. Разбира се, без никакви археологически доказателства е невъзможно да се каже дали това действително е така. Все пак няма съмнение, че „лъчът на смъртта“ на Архимед е правдоподобно творение, което може би е използвано от древните гърци преди няколко хиляди години.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване