България получи още една квота в борбата за Олимпиадата в Париж

България ще бъде представена от шестима състезатели в борбата на олимпийските игри в Париж 2024. Това беше официално обявено от международната федерация по борба (UWW), след като бяха преразпределени 16 квоти, спечелени от руснаци и беларуси.

Преди седмица МОК обяви имената на първите 25 спортисти (14 руснаци и 11 беларуси), които отговарят на критериите за участие в олимпийските игри. От тях 16 бяха борци (10 руснаци и 6 беларуси).

Борцовата федерация на Беларус обаче реши да изпрати само един представител в Париж – Абубакар Хаслаханов (кат. 97 кг класически стил). Руснаците също отказаха да изпратят всички допуснати. Това доведе до освобождаване на квоти, които бяха преразпределени. Една от тях в тежка категория (130 кг) на класическата борба беше дадена на България заради отказа на двукратния олимпийски бронзов медалист Сергей Семьонов (Рус), който спечели мястото си на европейската квалификация в Баку през април.

На европейската квалификация България беше представяна от Георги Иванов, който стигна до четвъртфиналите. Квотата обаче не е поименна и страната ни може да изпрати в Париж и друг борец в категория 130 кг.

България можеше да получи и седма квота в тежка категория (125 кг) на свободната борба, но UWW реши да даде мястото на поляка Камил Кочиолек.

Досега квоти за страната ни спечелиха Биляна Дудова (кат. 62 кг), Юлияна Янева (76 кг), Айк Мнацаканян (77 кг), Семьон Новиков (87 кг) и Магомед Рамазанов (86 кг).

С допълнителното място в борбата българската делегация за Париж 2024 нарасна до 46 спортисти.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване