БМКЦ планира да изгради във Варна зарядна станция за електрически лодки

Българският морски квалификационен център (БМКЦ) планира да изгради зарядна станция за електрически лодки във Варна, съобщи изпълнителният директор кап. инж. Денчо Добрев. В града вече има такива лодки, но собствениците им срещат затруднения при зареждането им. Затова БМКЦ ще изгради малък пирс и зарядна станция на свой терен.

За финансирането на проекта БМКЦ може да разчита на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ (СУ), който има проект за изследване на ефективността на електрическите превозни средства. Ако СУ не получи финансиране, Морският център може да изгради станцията със собствени средства.

БМКЦ също инвестира около 140 000 лева във фотоволтаична централа с капацитет 82 мегавата, която захранва сградата на центъра и позволява използването на климатици. Тя ще покрива нуждите на центъра от май до октомври, като през лятото може да връща електроенергия в общата мрежа. Инвестицията ще се изплати за около 4,5 години, а производствената гаранция на панелите е 30 години.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване