Британският гигант „Шел“ купува сингапурска компания за втечнен природен газ

Британската петролна и газова компания „Шел“ (Shell) ще придобие сингапурската компания за втечнен природен газ „Павилиън енерджи“ (Pavilion Energy) от инвестиционната компания „Темасек“ (Temasek). Тази стъпка е част от усилията на „Шел“ да засили позицията си в доставките и търговията с втечнено синьо гориво, съобщава Ройтерс, цитирайки изявления на компанията.

Финансовите условия на сделката не са разкрити от „Шел“ и „Темасек“.

„Шел“ посочва, че сделката надвишава вътрешната норма на възвръщаемост за техния интегриран газов бизнес и изпълнява амбициите за растеж от 15-25 процента по отношение на закупените обеми спрямо 2022 г. Капиталовите разходи на компанията остават непроменени.

До 2030 г. „Шел“ планира да разшири бизнеса си с ВПГ с 20 до 30 процента в сравнение с 2022 г. Сделката с „Павилиън енерджи“ ще подпомогне постигането на тези цели.

Експертите от „Шел“ прогнозират, че глобалното търсене на ВПГ ще нарасне с над 50 процента до 2040 г., поради увеличеното преминаване от въглища към газ в Китай и страните от Южна и Югоизточна Азия.

Джулиет Тео, ръководител на групата за развитие на портфолиото на „Темасек“, изрази увереност, че „Шел“ е в добра позиция да развие бизнеса на „Павилиън енерджи“ и да укрепи глобалния си хъб за ВПГ в Сингапур.

Сделката ще предостави на „Шел“, който вече е най-големият търговец на ВПГ в света, достъп до газовите пазари в Европа и Сингапур, като компанията продължава агресивното си разширяване в сектора след огромните печалби, отчетени през миналата година.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване