ДФЗ отпуска 18 000 лева за производителите на странджански манов мед

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ утвърди 18 000 лева помощ „де минимис“ за 2024 г. за земеделски стопани за покриване на разходите по задължителни мерки за контрол на качеството на продукта със защитено наименование за произход „Странджански манов мед“/“Манов мед от Странджа“.

Подпомагането е насочено към производители на „Странджански манов мед“, които имат сключен договор с контролиращо лице за съответствие на продукта с одобрена спецификация и са вписани в публичните електронни регистри на Министерството на земеделието и храните.

Всеки производител може да получи помощ до 1800 лева с ДДС за покриване на разходите за годишна проверка на място и лабораторен анализ на продукта.

Указанията за предоставяне на помощта ще бъдат качени на интернет страницата на ДФЗ.

БТА напомня, че миналата година България се нареди на второ място в Европейския съюз по регистрирани храни с традиционно специфичен характер, след като „Суджук Търновски“/“Търновски суджук“ беше включен в регистъра на Европейската комисия. В Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания са включени и други национални продукти като „Горнооряховски суджук“, „Българско розово масло“, „Филе Елена“, „Луканка Панагюрска“, „Роле Трапезица“, „Кайсерован врат Тракия“, „Пастърма говежда“, „Странджански манов мед“/“Манов мед от Странджа“, „Луканка Троянска“/“Троянска луканка“ и „Българско кисело мляко“.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване