Четирима учени завършиха 378-дневна мисия в марсиански условия

Четирима учени, работещи за НАСА, успешно завършиха 378-дневна мисия в изкуствено създадени марсиански условия в Хюстън, САЩ. Целта на мисията беше да се изследват начините за подготовка за заселване на Марс.

Анка Селариу, Рос Брокуел, Нейтън Джоунс и ръководителят на екипа Кели Хейстън прекараха 378 дни в симулация на марсианско местообитание. През този период те отглеждаха зеленчуци, ходеха по червен пясък и работеха в условия на изолация и забавена комуникация със Земята и своите семейства. Основната им дейност беше провеждането на важни научни изследвания, съсредоточени главно върху храненето.

Това е първата от трите мисии на проекта „Аналог“, ръководена от НАСА, която има за цел да изследва здравето и работата на екипажа. Предишна едногодишна мисия, симулираща живот на Марс, се проведе между 2015 и 2016 г. на Хаваите, но не беше под контрола на НАСА.

В рамките на програмата „Артемида“ Вашингтон планира да изпрати хора на Луната, за да проучи как човек може да оцелее дългосрочно далеч от Земята и по този начин да се подготви за пътуване до Марс, като евентуалният срок за мисия до Марс е краят на 30-те години на настоящия век.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване