Древно животно, наподобяващо прасе, дава сведения за началото на еволюцията на мозъка при бозайниците

Преди повече от 250 милиона години Шотландия не е била мъглива и дъждовна, а пустиня, покрита с пясъчни дюни. Един от обитателите на този пейзаж е бил предшественик на бозайниците, наречен Gordonia (Гордония), наподобяващ прасе с плоско лице и два дълги зъба, излизащи от челюст, наподобяваща клюн.

Учени, използвайки триизмерни изображения на вкаменелости от перма, са успели да видят мозъчната кухина на това животно и да създадат дигитална реплика на мозъка му. Тази реплика предоставя информация за размера и състава на мозъка в ранния етап на еволюцията на бозайниците. Мозъкът на Гордония е много по-различен от този на съвременните бозайници, но относителният му размер спрямо тялото показва предвестник на интелигентността, която по-късно позволява на бозайниците, включително и на хората, да доминират на Земята.

Гордония, живял преди около 254-252 милиона години, е бил протобозайник – предшественик на бозайниците с характеристики на предците на влечугите. Неговият мозък прилича повече на влечугите, въпреки че е по-близко свързан с бозайниците, отколкото с днешните влечуги, обяснява Хейди Джордж, докторант по палеонтология от университета на Бристол и водещ автор на изследването, публикувано в Zoological Journal of the Linnean Society.Фронталната част на мозъка на Гордония е много по-малка от тази на всеки бозайник, а епифизната жлеза, свързана с метаболитните функции, е силно уголемена.

Стив Брусат, палеонтолог от университета на Единбург и старши автор на изследването, казва, че мозъкът на Гордония е като дълга извита тръба и въпреки странната форма, обемът му е голям спрямо размера на тялото. „Трудно е да се измери интелигентността на съвременните бозайници, а още по-трудно – на отдавна изчезнали видове. Но можем да кажем, че това е било умно създание за времето си и в увеличаващия се размер на мозъка можем да усетим еволюционните корени на нашите големи мозъци,“ добавя Брусат.Гордония е бил с дължина около метър, с широка глава и къси крака, наподобяващ прасе.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване