Две жени с хронична бъбречна недостатъчност получиха шанс за живот след донорска ситуация

Две жени с хронична бъбречна недостатъчност получиха нов шанс за живот след донорска ситуация в УМБАЛ „Александровска“. Те бяха избрани с най-голям процент органна съвместимост с донора от общо шест поканени за оценка от листата на чакащи.

Донорът е 48-годишна жена от Шумен, изпаднала в мозъчна смърт вследствие на мозъчна аневризма. Бъбречните трансплантации бяха извършени тази нощ на 47-годишна жена от Гълъбово, която е на диализно лечение от 18 месеца, и на 51-годишна жена от Стара Загора, която е на диализа от един месец.

След интервенцията двете жени се възстановяват в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата, като състоянието им е стабилно, с добри жизнени показатели и диуреза.

Същевременно, от Военномедицинска академия (ВМА) съобщиха, че специалисти са извършили чернодробна трансплантация, третата за тази година в болницата. Донорът и реципиентът са също 48-годишни жени.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване