Един българин е сред тримата обвиняеми за поставянето на ковчези край Айфеловата кула

Трима мъже, сред които и един българин, заподозрени за поставянето на ковчези с надпис „френски войници от Украйна“ под Айфеловата кула, бяха изправени пред френски съд заради възможна чужда намеса, съобщи Франс прес. Прокуратурата е поискала да им бъдат повдигнати обвинения за предумишлено престъпление.

Заподозрените са 38-годишен българин, който е управлявал автомобила с ковчезите, 25-годишен мъж, роден в Германия, и 17-годишен украинец. В събота сутринта те оставили пет ковчега, покрити с френски знамена, съдържащи гипс. Шофьорът е разпитан близо до Айфеловата кула, а в телефона му са открити връзки с друг българин, свързан с предишен случай на вандализъм.

На автогарата в Берси следобед са арестувани още двама души, планиращи да заминат за Берлин. Шофьорът твърди, че не познава младежите и ги е помолил да отворят ковчезите, за да се увери, че няма тела вътре. Двамата младежи също отрекли да се познават добре и обяснили, че са безработни и нуждаещи се от пари. Шофьорът получил 120 евро, а младежите – 400 евро за работата.

Инцидентът напомня на други случаи на вандализъм във Франция, свързани с подозрения за чужда намеса, включително инциденти на мемориала на Холокоста и рисуване на символи на Давид върху сгради. Френските власти обвиняват чужди служби за дестабилизация и разделение в обществото.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване