ЕК предупреди „Екс“, че ще следи внимателно за разпространяване на порнография в социалната мрежа

Европейската комисия предупреди днес социалната мрежа „Екс“, че ще следи внимателно последиците от решението й за промяна на обработката на порнографско съдържание. Промяната включва обозначаването на това съдържание като „за възрастни“ вместо „чувствително“. Говорител на ЕК поясни на пресконференция, че подобно съдържание вече е допустимо в платформата.

Според европейските правила, „Екс“ трябва да оцени и ограничи опасностите, свързани с разпространението на порнография, включително насилието срещу жени и посегателствата срещу деца. Платформата трябва да осигури защита за децата и да предотврати достъпа им до подобно съдържание.

Незаконното съдържание, включително порнографско и „дийп фейк“, не може да бъде разпространявано онлайн и трябва да се премахва бързо. ЕК ще следи и проверява дали „Екс“ спазва европейското законодателство.

Говорителят уточни, че ЕК води проверки и срещу „Мета“ и „ТикТок“, които може да доведат до глоби, равни на шест процента от световния годишен оборот на дружествата. В краен случай, дейността на дадена платформа в ЕС може временно да бъде спряна.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване