Френският философ Едгар Морен, който е на 102 години, публикува роман от младостта си

На 102-годишна възраст френският философ Едгар Морен публикува роман, написан през 1946 г., съобщи АФП. Творецът представя автобиографията си в книгата „L’annйe a perdu son printemps“ („Годината остана без пролет“), която осветлява неговото психологическо, интелектуално и политическо развитие.

Морен е на 25 години, когато пише историята, но се крие зад името на героя Албер Мерсие. Той не я показва на никого, защото не е уверен в писателските си умения и не иска да нарани родителите си. Дълго време Морен смята, че ръкописът е загубен, но по-късно го открива в архивите на френския Институт за съвременни издателски архиви. Морен и неговият редактор работят за възстановяването на липсващите пасажи.

Това е вторият роман на Морен, след „L’ile de Luna“ („Островът на Луна“) от 2017 г., също преоткрита младежка творба с герой Албер Мерсие. Философът и социолог Морен продължава да пише от първата си книга през 1946 г. и ще председателства фестивала на книгата в Нанси през септември, когато ще навърши 103 години.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване