Китайски учени разработиха 3D електронна кожа

Екип от китайски учени създаде първата в света биовдъхновена електронна кожа с 3D структура, съобщи Синхуа. Тази кожа имитира три механични сигнала, открити в човешката кожа.

Сензорните рецептори в човешката кожа възприемат външни сили и натоварване. Изследователите от университета Цинхуа разработват електронна кожа, която възпроизвежда структурата на човешката кожа с „епидермис“, „дерма“ и „подкожна тъкан“.

Новата електронна кожа може да декодира и възприема едновременно три механични сигнала – натиск, триене и напрежение. Чжан Ихуей, автор на изследването, споделя, че един участък от електронната кожа, сравним по размер с върха на показалеца, е оборудван с 240 метални сензора с размер от 200 до 300 микрометра. Пространственото им разположение наподобява точно разпределението на клетките на тактилните рецептори в човешката кожа.

Сензорите събират сигнали, които се обработват и усъвършенстват чрез алгоритми, позволявайки на кожата да разпознава текстурата и контурите на обектите с висока точност. Според проучването, електронната кожа има забележителна разделителна способност за възприемане на позицията на натиск от около 0,1 милиметра, съперничеща на чувствителността на истинската човешка кожа.

Електронната кожа може да бъде интегрирана в пръстите на медицинските роботи за прецизна диагностика и интервенции. Тя може да се използва и като превръзка, която предлага наблюдение в реално време на жизненоважни здравни показатели като наситеност на кръвта с кислород и сърдечен ритъм.

Изследването е публикувано в списание „Сайънс“.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване