Главчев: Има настройка за коалиция в ЕП между ЕНП, социалистите и „Обнови Европа“

Служебният премиер Димитър Главчев заяви, че сред европейските лидери има сериозна настройка за формиране на коалиция в Европейския парламент (ЕП) между ЕНП, социалистите и „Обнови Европа“. Това изказване беше направено във връзка с проведената неформална среща на върха на ЕС, преди началото на днешното заседание на Министерския съвет.

Главчев подчерта, че представителите на трите политически семейства дават добър пример на българския парламент за постигане на проевропейско мнозинство. Той посочи, че почти всички участници са съгласни, че тези три групи ще гласуват заедно и имат достатъчно мнозинство за кандидатурите, които ще бъдат гласувани в ЕП. Главчев добави, че е постигната неформална договорка за председател на Европейския съвет.

Служебният премиер също така отбеляза, че трите политически семейства са заявили основните си принципи, които включват проевропейска ориентация и подкрепа за Украйна.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване