Граждани се събраха пред Съдебната палата в София на протест срещу „патриархалното насилие“

Граждани се събраха пред Съдебната палата в София на протест срещу патриархалното насилие и тормоз. Протестът бе провокиран от недостатъчните действия на съда и прокуратурата във връзка с делото срещу Орлин Гигов, обвинен в убийството на Силвия К., съобщават организаторите.

Протестиращите настояват за ефективна превенция, включваща спешни програми за информираност и образование на обществото, както и достъп до информация и адекватни програми за защита на жертвите на насилие.

Според организаторите, това е петото убийство на жена в рамките на две седмици, извършено от партньор или член на семейството. Валя Маринова от организаторите заяви, че проблемът с домашното насилие в България е огромен и не може да бъде пренебрегнат. Тя призова за колективно отхвърляне на патриархалното насилие във всичките му форми – физическо, психическо, икономическо и институционално. Маринова подчерта, че патриархатът е култура, която допуска насилие и убийства не само над жени, но и над ЛГБТИ+ хора.

Протестиращите скандираха лозунги като „Нито една повече“, „Сексизмът убива – властта прикрива“ и „Няма да търпим и няма да мълчим“.

Междувременно, Софийският градски съд наложи мярка „задържане под стража“ на Орлин Г., обвинен в убийството на украинката Силвия К. Инцидентът е станал на 20 юни в кв. „Красно село“ след пореден скандал и употреба на алкохол. Сигнал за смъртта на жената е подаден от Орлин и неговата майка. Силвия е намерена с черепно-мозъчна травма, а Орлин също има множество травми. Решението на съда подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване