Министър Калин Стоянов: Регионалните инициативи имат съществен принос към оперативното сътрудничество и сигурността

На министерската конференция на държавите от Залцбургския форум, австрийският вътрешен министър Герхард Карнер даде висока оценка на сътрудничеството с България и отбеляза приноса на страната за охрана на външните граници на ЕС.

„Ефективното използване на инструментите за сътрудничество е от съществено значение за адекватния отговор на предизвикателствата, пред които се изправяме ежедневно,“ заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов по време на работните сесии. Той подчерта необходимостта от обмен на навременна и достоверна оперативна информация и открои ролята на съвместната работа с трети страни. Стоянов заяви подкрепа за инициативата Залцбургският форум да излезе със свои предложения и идеи за новия законодателен цикъл на Европейския съюз.

По актуалната тема за миграцията министър Стоянов отбеляза подготовката за прилагане на новия Пакт за миграция и убежище – амбициозна и комплексна задача. „За държавите на външна граница предизвикателствата са още по-големи, защото поемат основната отговорност за изграждане на адекватен капацитет и за изпълнението на скрининга и граничните процедури,“ отбеляза той и призова за намиране на иновативни решения за превенция на незаконната миграция, борба с мрежите за контрабанда на мигранти и повишаване на ефективността на връщанията.

Министър Стоянов подчерта и приноса, който регионалните инициативи за засилено сътрудничество могат да имат в приоритетни области за сигурност на Шенгенското пространство като цяло. В изказването си за сътрудничеството в областта на противодействието на нелегалната миграция министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер даде висока оценка на сътрудничеството с България и отбеляза приноса на страната за охрана на външните граници на ЕС и ограничаване на миграционните движения към Австрия.

В рамките на участието си в работната сесия, посветена на сигурността в държавите от Дунавския регион, България – като координатор на Приоритетна област 11 „Сигурност“ на Дунавската стратегия заедно с Германия – настоя за споделен отговор на предизвикателствата в областта на сигурността. „През годините засилихме нашето взаимодействие в борбата с корупцията, сигурността на документите за самоличност, борбата с трафика на хора, трафика на наркотици, хибридните заплахи, подобряването на контрола по речните пристанища и други. По този начин допринасяме за устойчивото развитие на региона,“ подчерта министър Калин Стоянов.

Той отбеляза необходимостта от продължаване на работата за сближаване на националните правни рамки и практики в контекста на дигитализацията, за да бъдат адресирани различните аспекти на киберзаплахите, свързани с агресията на Русия срещу Украйна. В този смисъл вътрешният министър потвърди готовността на специализираното киберзвено на МВР да продължи редовния контакт с украинските си колеги, като оказва необходимата подкрепа.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване