Илон Мъск ще събаря Международната космическа станция

Мултимилиардерът Илон Мъск, чрез своята компания „Спейс Екс“, ще поеме задачата да събори Международната космическа станция (МКС). НАСА ще предостави 843 млн. долара на компанията, за да извърши контролирано извеждане от орбита и изгаряне на станцията в атмосферата на Земята, съобщават световните агенции.

След изтичане на експлоатационния срок на МКС през 2030 година, съоръжението ще бъде деорбитализирано по подобие на руската станция „МИР“, за да не застрашава населени места на планетата.

В официалното изявление на НАСА се подчертава значението на подготовката за безопасна и отговорна деорбитализация на МКС след изтичането на нейния жизнен цикъл през 2030 г. „Спейс Екс“ ще проектира и построи космическо превозно средство, което ще извежда станцията от орбита, минимизирайки риска за населението. Общата стойност на договора е 843 млн. долара, като услугите по изстрелването ще бъдат заплатени на по-късна дата.

САЩ и други държави възнамеряват да използват орбиталния комплекс до 2030 г., докато Русия е ангажирана да продължи експлоатацията на станцията поне до 2028 г.

Строителството на Международната космическа станция започна през ноември 1998 г. и името ѝ е компромис между нациите, участващи в създаването ѝ, след като руското предложение „Атлант“ и американското „Алфа“ бяха отхвърлени. Станцията е направила 146779 обиколки около Земята в своите 25 години съществуване, орбитирайки на приблизително 415 километра височина със скорост 27 743 км/ч и обикаляйки планетата за 90 минути.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване