Има вероятност АЛДЕ да изключи ДПС от групата си в Европарламента

Няколко европейски либерални партии са изпратили писмо до Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), в което настояват за наблюдение върху Делян Пеевски, който е санкциониран от Министерството на финансите на САЩ и Великобритания.

Генералният секретар на паневропейската либерална партия, Дидрик де Шетцен, заяви пред БНР, че не изключва възможността ДПС да бъде изключено от АЛДЕ заради сериозни вътрешнопартийни проблеми. Той подчерта, че ситуацията е „много сериозна“.

Писмото е подписано от партии от Германия, Австрия, Словения, Словакия и Нидерландия. Те настояват да не се допускат случаи като този с партията на бившия чешки премиер Андрей Бабиш, която премина от либералната група „Обнови Европа“ в крайнодясната „Патриоти за Европа“.

Партиите отбелязват, че в контекста на приоритетите на „Обнови Европа“ и подкрепата за санкционния режим на ЕС за нарушаване на човешките права, не могат да бъдат пренебрегвани опасенията по отношение на собствените им членове. Те подчертават, че за ДПС е важно да покаже как се съобразява с либералните принципи.

Дидрик де Шетцен поясни, че ако има решение за изключване, то трябва да бъде взето от Съвета на Алианса. Той определи писмото като „първа стъпка“ и уточни, че това не означава автоматично изключване от либералната политическа група „Обнови Европа“ в Европейския парламент, тъй като там правилата са различни.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване