Има вероятност от слаби вторични трусове в Пловдивско

След земетресението с магнитуд 4,3 по Рихтер, което разлюля Пловдивско вчера, най-вероятно ще има по-слаби вторични трусове. Това обясни Пламена Райкова, ръководител на департамент „Сеизмология и сеизмично инженерство“ в Националния институт по геофизика, геодезия и география, в предаването „Денят започва“. Тя уточни, че земетресението било умерено и в тази зона обикновено се наблюдават вторични трусове, макар повечето да не се усещат от хората. До момента е регистриран само един по-осезаем вторичен трус с магнитуд 2,4 по Рихтер.

Райкова подчерта, че районът е сеизмичен и в миналото са се случвали земетресения с магнитуд до 7,1. Въпреки това, предсказването на бъдещи трусове е невъзможно. През миналата година в същия район имаше две земетресения – на 6 юни и през октомври, и двете с магнитуд 4,7 по Рихтер. Настоящото земетресение има същия епицентър и характеристики като тези от миналата година. Райкова допълни, че в тази зона редовно се случват умерени земетресения, като например през 2021 г. с магнитуд 4,5 и през 2002 г. със същия магнитуд 4,3 до село Крумово.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване