Изпепеляваща прогноза за юли: Задава се страшен мор

Прогнозите за месец юли в България предвиждат изключително горещи температури, често достигащи до 40 градуса. Според климатичните модели средната месечна температура ще бъде значително по-висока от нормалната за този период от годината.

През първото десетдневие на юли се очаква слънчево и горещо време с температури между 32 и 38 градуса Целзий. Предвиждат се валежи и гръмотевици, но те ще бъдат ограничени главно до планинските райони, като в източните части на страната вероятността за валежи е по-ниска.

Към края на първото десетдневие и в началото на второто (между 6-13 юли) се очакват по-значителни валежи, с гръмотевични бури и условия за градушки, разпръснати навсякъде по страната. Температурите ще се понижат малко, но все пак ще останат над нормалните стойности за сезона.

През второто десетдневие на юли температурите ще се задържат около климатичната норма, с временни нестабилности и възможност за валежи, гръмотевични бури и градушки. В по-голяма част от страната обаче вероятността от валежи ще бъде значително по-малка, а времето ще бъде слънчево и горещо с температури над 35 градуса Целзий.

Народната метеорология предвижда, че горещниците, които се очакват около 15, 16 и 17 юли, могат да предскажат сурова зима. Също така, ако на 20 юли (Илинден) има гръмотевици, се предвижда щети за овошките, но добро вино. Тези стари прогнози са основани на многовековни наблюдения и опит от селските стопани, предавани от поколение на поколение.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване