По-високи заплати ще вземат от 1 юли кметът на община Плевен и неговите заместници

От 1 юли кметът на община Плевен и неговите заместници ще получават по-високи заплати. Това стана възможно след решение на Общинския съвет, внесено от Комисията по бюджет и финансова политика. Новината бе съобщена от председателя на Общинския съвет доц. д-р Иван Малкодански на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Плевен.

Съгласно приетото решение, основната заплата на кмета на община Плевен ще бъде 4500 лв. Заплатите на заместник-кметовете, които трябва да бъдат с 20% по-ниски от тази на кмета, също ще бъдат увеличени, което ще доведе до увеличение на възнагражденията на четиримата заместници на д-р Валентин Христов.

Доц. д-р Малкодански посочи, че последната актуализация на кметската заплата в Плевен е била през 2022 г., с увеличение от 10%. Той обясни, че след оптимизацията в общинската администрация и решение на Министерски съвет е станало възможно увеличение на заплатите в общинската администрация с 10%. Като добавим и инфлацията, заплатите на директорите на дирекции са се доближили до тези на заместник-кметовете, което не е редно, защото заместник-кметът е пряк ръководител на директорите на дирекции. Освен това, от следващата година се очаква минималната работна заплата да бъде 1080 лв., което ще доведе до нови увеличения на заплатите в администрацията, коментира доц. д-р Малкодански.

Увеличението на заплатата на кмета ще доведе и до ръст на възнагражденията на председателя на Общинския съвет и на общинските съветници. Председателят ще получава 90% от кметската заплата, а общинските съветници – 60% от заплатата на председателя.

Доц. д-р Малкодански подчерта, че според финансистите на Общината, увеличение на заплатите до този размер няма да бъде проблем за бюджета.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване