Израелските танкове навлизат все по-дълбоко в Рафах

Израелските танкове нахлуват все по-дълбоко в западната част на Рафах след една от най-тежките нощи на удари по въздух, суша и море срещу града в ивицата Газа. Местни жители съобщават, че много семейства са принудени да напуснат своите домове и палатки още по тъмно.

Израелските сили напредват към крайбрежния район „Ал Мауаси“ в Рафах, който е обявен за хуманитарна зона във всички изявления и карти, публикувани от израелската армия от началото на своето офанзивно настъпление в града миналия месец. Въпреки това, израелската армия отрече всякакви удари в тази хуманитарна зона.

Офанзивата на Израел е насочена към унищожаване на последните бойни групи на „Хамас“ в Рафах, град, който преди началото на настоящото настъпление е приютил над един милион души. Голяма част от тях вече са се евакуирали към север в посоките на Хан Юнис и Дейр ал Балах в централната част на ивицата Газа.

Израелските въоръжени сили заявиха, че продължават с „целенасочени операции, базирани на разузнавателни данни“ в Рафах и че през последния ден са открили оръжия и са убили палестински бойци в близкобойни схватки.

През изминалото денонощие израелската армия проведе 45 удара в ивицата Газа, включително върху военни структури, клетки на бойци, ракетни установки и тунелни шахти.

Израел отхвърля възможността за мир, докато групировката „Хамас“ не бъде унищожена, въпреки че значителна част от Газа е в разруха. „Хамас“ и бойците му продължават да се бият, дори в райони, които израелските сили са обявили за пречистени.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване