Карнобатският олигарх Миню Стайков спаси резиденцията си от конфискуване

Карнобатският олигарх Миню Стайков постигна значителна победа срещу КПКОНПИ. Четири години след началото на делото за конфискация на имоти на стойност 137 милиона лева, съдът започна да вдига запорите върху неговото имущество. Стайков, обвинен в данъчни измами, източване на еврофондове и ръководене на престъпна група за продажба на цигари без акцизен бандерол, успя да получи решение в своя полза от Софийския градски съд.

Магистратите постановиха да бъде вдигнат запорът върху фирма „Стайстрой консулт“, чийто собственик е Миню Стайков. Сред активите на фирмата е луксозната резиденция на Стайков в столичния квартал „Бояна“, със застроена площ от 729 кв.м. и огромен двор с висока ограда. Това решение позволява на бизнесмена да продължи да живее спокойно в своята резиденция. Въпреки това, делото за конфискация на неговите имоти продължава, като антикорупционната комисия има претенции върху дялове в други фирми, офшорни компании в Панама, пари в брой, земеделска земя, луксозни автомобили и няколко имота в София и Карнобат.

Процесът започна през 2019 година, но самото дело за конфискация беше заведено три години по-късно и все още няма ясни изгледи за скоро приключване. Наказателното дело срещу Миню Стайков и неговия син Стайко също продължава. Стайков се обяви за жертва на политически произвол и нае скъпи лобисти в САЩ, за да информира властите там за „криминалното превземане на държавата и бизнеса“ в България.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване