Костадинов при президента: Възможно е да има правителство, но без ГЕРБ и ДПС

Президентът Румен Радев изрази загриженост за ниската избирателна активност, която поставя на изпитание легитимността, и попита как може да се преодолее гражданската апатия. Той също така обсъди бъдещето на 50-тото Народно събрание с представители на „Възраждане“. Радев спомена, че от ГЕРБ-СДС са заявили, че ще формират правителство на малцинството, ако не успеят да създадат ясно изразено мнозинство, и попита дали биха подкрепили тази идея и при какви условия.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов коментира, че избирателите са задали формулата, като са избрали повече партии, и че политическата система е подложена на стрес тест, за да се види дали партиите ще се държат последователно. Той посочи, че ГЕРБ и ДПС действат като негласна коалиция и че Борисов не изглежда щастлив, защото осъзнава зависимостта на ГЕРБ.

Костадинов заяви, че е възможно да има правителство с мандатите на партии, различни от ДПС и ГЕРБ, и че „Възраждане“ е готова да разговаря с всички, освен с ГЕРБ и ДПС, за съставяне на широко правителство с третия мандат и консенсусен министър-председател. Той беше категоричен, че „Възраждане“ няма да подкрепи кабинет на малцинството.

Костадинов добави, че освен избора на бъдещ кабинет, предстои и избор на патриарх, и че „Възраждане“ е поискала свикване на КСНС (Консултативния съвет за национална сигурност). Радев увери, че следи процесите в Българската православна църква и че няма заплаха, която да налага свикване на КСНС в момента.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване