Криптопазарът кърви в очакване на данните за инфлацията в САЩ

Криптовалутите преживяха сериозни загуби в началото на вторник преди очакваните данни за инфлацията в САЩ. Световните пазари са в напрежение заради предстоящото решение на Федералния резерв относно лихвените проценти, което кара трейдърите да бъдат особено внимателни към потенциална волатилност.

Bitcoin се понижи с 2,9% до $67 417 през последните 24 часа. През март цената му достигна рекорден връх от $74 000 заради засилен интерес към новите борсово търгувани фондове (ETF), но оттогава се наблюдава низходящ тренд.

Спадът се дължи и на факта, че на 10 юни 11 американски спот ETF регистрираха общ нетен отлив от $64,9 милиона – първият от месец насам според данни на Farside Investors. Въпреки това, данни от BitMEX Research показват, че трейдърите масово купуват спот ETF-и на Bitcoin, докато продават фючърси, което поддържа цената в относително равновесие.

Ethereum, втората по големина криптовалута, се понижи с 4% до $3 522, въпреки че през последния месец поскъпна с 20%. Комисията по ценните книжа и фондовите борси наскоро одобри промени в правилата, позволяващи на борсово търгуваните фондове да продават спот Ether, но все още може да мине време преди емитентите да получат окончателно разрешение.

Алткойните също са на червено, като общата пазарна капитализация на криптовалутите намаля с $80 милиарда. Solana се понижи с 3,4%, Cardano – с 1,8%, а Dogecoin отчете загуба от 2,7%.

Допълнителен натиск върху криптопазара оказва и предстоящото обявяване на данните за индекса на потребителските цени (CPI) за май от Бюрото по трудова статистика на САЩ на 11 юни. Анализаторите прогнозират повишение на инфлацията с 0,1% след скока от 0,5% през април, като годишната стойност ще достигне 3,4%. Също така, базисният индикатор се очаква да нарасне с 0,3% през май, колкото и през април, според Morningstar.

Криптопазарът е изправен пред повишена волатилност и процесът на вземане на решения за паричната политика на Федералния резерв също започва днес. Ананд Гомеш, съосновател на платформата за деривати Paradigm, коментира, че криптопазарът се нуждае от постоянно добри новини, за да се задържи стабилен. „Когато такива липсват, пътят на най-малкото съпротивление е надолу,“ добавя той.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване