Критичен спад на нивото на река Марица в Турция

Поради силните горещини в района на Одрин, дебитът на река Марица е спаднал до критично ниво. Валийството на Одрин е предприело инициатива да поиска от българската страна да изпусне вода от язовирите, за да напълни коритото на реката, съобщава сайтът Хаберлер.

Валията на Одрин Юнус Сезер, заедно с депутатката от управляващата Партия на справедливостта и развитието в Одрин, Фатма Аксал, са провели съвещание с ръководителя на 11-та областна дирекция по водите в Одрин, Фарук Юджекьок, относно спада на водите на реките Марица и Тунджа.

По време на срещата е било решено да се обърнат към българската страна за съдействие, като поискат изпускане на повече вода от язовирите, за да се повиши дебитът на реките Марица и Тунджа, които протичат през окръг Одрин.

Депутатката Фатма Аксал е информирала за ситуацията турския министър на земеделието Ибрахим Юмаклъ, който е заявил, че ще обсъди въпроса с българския си колега, допълва Хаберлер.

Реките Марица и Тунджа, които извират от България и протичат през района на Одрин, се използват за напояване на ориз, който е основна земеделска култура в района. Според данни на 11-та областна дирекция по водите, дебитът на река Тунджа, измерен на станцията Суакаджагъ, е спаднал до 2 куб.м/сек.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване