Куба с нови мерки за спасяване на икономиката

Късно снощи кубинското правителство обяви нови мерки за спасяване на икономиката на страната от колапс, съобщи Ройтерс. Мерките включват засилен контрол върху цените и борба с корупцията с цел да се ограничи бюджетният дефицит и да се спре инфлацията.

Според кубинските държавни медии, новите мерки имат за цел да приведат бюджетния дефицит в рамките на „военновременна икономика“. По време на снощната среща на министерския съвет президентът Мигел Диас-Канел заяви, че всички са там, за да спасят революцията и социализма.

Кубинската икономика е под натиск от комбинация от фактори като последиците от пандемията, затегнатото американско ембарго и държавно доминирания бизнес модел, който страда от бюрокрация, лошо управление и корупция. Социално-икономическата криза през последните години е най-тежката от революцията от 1959 г., което води до увеличена имиграция.

Първият вицепремиер Милдрей Гранийо де ла Торе посочи, че новите мерки целят засилване на валутния обмен, увеличаване на производството на храни и въвеждане на ред в държавния бизнес.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване