Лена Бориславова: Антикорупционната комисия се използва от ГЕРБ и ДПС като политическа бухалка

Днес ПП-ДБ ще внесе отново правила за избор на членове на новото ръководство на Антикорупционната комисия. Това е необходимо, за да се отпуши плащането по Плановете за възстановяване и устойчивост, заяви Лена Бориславова в Народното събрание, предаде репортер на „Фокус“.

“Правилата гарантират избор на максимално независими членове на комисията. Ако ръководството ѝ не бъде сменено, тя ще продължи да се използва като политическа бухалка на ГЕРБ и ДПС“, добави тя.

По отношение на случая с Андрей Гюров и установената несъвместимост, Бориславова заяви, че това е част от войната срещу коалицията: “От месеци се води война срещу кандидатите, избрани от демократичната общност. Опитът за отстраняване на Андрей Гюров е част от нея“.

Бориславова поясни, че Гюров е бил част от дружество с ограничена отговорност и поради това няма как да има несъвместимост със заемания пост на подуправител в БНБ.

Надежда Йорданова заяви, че Европейската комисия силно подкрепя процедурата по оценка на кандидатите за членовете в Антикорупционната комисия и че именно ЕК преценява дали са изпълнени условията за отпускане на следващия транш средства по Плана за възстановяване и устойчивост.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване