Левицата изненадващо излиза начело на изборите във Франция

Крайната десница във Франция загуби втория тур на предсрочните парламентарни избори, показват първите резултати, представени в местни медии. Нито една политическа сила няма да има абсолютно мнозинство в следващия парламент.

Победата изглежда е за лявата коалиция „Нов народен фронт“, докато коалицията около президента Еманюел Макрон заема второ място с малка разлика пред крайнодесния „Национален сбор“, който този път е на трето място, въпреки че водеше в първия тур и спечели изборите за евродепутати в началото на юни.

Според политически наблюдатели, основните въпроси сега са дали ще бъде постигнат компромис за съставяне на ново правителство, дали изборите няма да доведат до насилие, и дали доверието в президента Еманюел Макрон не е спаднало до степен, която да подкопае усилията му през оставащите три години от мандата му. Повечето наблюдатели определят резултатите като голяма изненада.

Лидерът на френската радикална левица, чиято коалиция води на парламентарните избори, заяви, че министър-председателят Габриел Атал трябва да напусне поста си и левицата трябва да управлява. Жан-Люк Меланшон, чиято партия „Непокорна Франция“ е водеща в лявата коалиция, нарече резултата „огромно облекчение за мнозинството хора в нашата страна“ и призова президента Макрон да даде мандат на левицата да състави правителство.

Левият „Нов народен фронт“ ще има между 172 и 215 депутати в новия парламент. Коалицията „Заедно“ около партията на Макрон „Ренесанс“ е на второ място с между 150 и 180 народни представители, а „Националният сбор“ е на трето място с между 115 и 155 депутати.

Председателят на „Националния сбор“ Жордан Бардела призна загубата на втория тур. Той посочи, че милиони френски граждани остават разочаровани и обвини президента Макрон, че насочва страната към несигурност. Според Бардела резултатът се дължи на дезинформация и пречки за свободен избор, но отбеляза, че крайнодесните отбелязват най-сериозния пробив в историята си. Той също така упрекна Макрон и премиера Атал, че „хвърлят Франция в обятията на крайната левица“ и обеща, че партията му няма да прави политически компромиси.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване