Папа Франциск: Демокрацията е в лошо здраве

В неделя папа Франциск заяви, че демокрацията не е в добра форма и призова политиците да избягват популизма, като вместо това се стремят към изграждането на по-силни общества и справяне с апатията на избирателите, съобщи „Ройтерс“.

По време на кратко посещение в Триест, папата подчерта, че много хора, включително бедните и слабите, се чувстват изключени от демокрацията. Той изтъкна, че здрава демокрация трябва да избягва идеологическите крайности и да насърчава смислен диалог, вместо партизанство. Папата посочи необходимостта от борба с политическата корупция и беззаконие и подчерта важността на образованието на децата в демократични ценности. Той изрази тревога от ниската избирателна активност и призова за страст към общото благо.

Посещението му в Триест следваше пътувания до Венеция и Верона през април и май, както и обръщение към лидерите на Г-7 през юни. Въпреки здравословните си проблеми през последната година, през септември папата планира дълго пътуване из Азия, включващо Индонезия, Папуа Нова Гвинея, Източен Тимор и Сингапур.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване