Лидерите на ЕС постигнаха споразумение за връщането на Урсула фон дер Лайен начело на  ЕК

На срещата на върха в Брюксел беше постигнато споразумение за разпределение на ключови позиции в Европейския съюз. Бившият португалски министър-председател Антонио Коща беше избран за ръководител на Европейския съвет, а естонският премиер Кая Калас ще бъде новият ръководител на външната политика на ЕС. Лидерите на ЕС също постигнаха съгласие да върнат Урсула фон дер Лайен начело на Европейската комисия.

Новите назначения включват Коща, който автоматично ще наследи Шарл Мишел като председател на Съвета по-късно тази година. Фон дер Лайен и Калас ще трябва да получат одобрението на Европейския парламент, започвайки с гласуването за ръководител на Комисията през юли.

По време на първия си мандат, фон дер Лайен беше изправена пред редица кризи, включително пандемията от COVID-19 и войната в Украйна. Ако бъде утвърдена, тя ще продължи да се справя с предизвикателства като руската заплаха, изменението на климата и възхода на Китай.

Споразумението за разпределение на постовете беше договорено от вътрешна група от лидери и разпределя позициите между дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), Социалистите и демократите (С&Д) и центристката партия „Обнови Европа“.

Въпреки силната позиция на центристите, дипломатите отбелязаха, че няма желание за прокарване на споразумение без консенсус. Унгарският лидер Виктор Орбан критикува споразумението като заговор, но неговата опозиция не успя да го провали. Италианският премиер Джорджа Мелони също изрази недоволство, наричайки процеса „сюрреалистичен“ и обвинявайки колегите си в олигархично поведение. Тя настоя, че успехът на нейната твърдодясна група и значимостта на Италия трябва да бъдат отразени в ръководството на ЕС.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване