МАЕ: Светът е изправен пред зашеметяващо пренасищане с петрол

Международната агенция по енергетика (МАЕ) предупреждава, че до края на десетилетието светът ще се изправи пред „зашеметяващ“ излишък от петрол, тъй като компаниите увеличават производството. Това ще подкопае способността на ОПЕК+ да управлява цените.

Според МАЕ, въпреки че търсенето на петрол ще достигне своя връх преди 2030 г., продължаващите инвестиции, особено от страна на САЩ, ще доведат до над 8 милиона барела дневно свободен капацитет. Това може да провали усилията на ОПЕК+ да контролира пазара и да доведе до ера на по-ниски цени на петрола.

Фатих Бирол, директор на МАЕ, съветва петролните компании да се подготвят за настъпващите промени. МАЕ, базирана в Париж и създадена след арабското петролно ембарго през 70-те години, миналата година обяви, че светът е в „началото на края“ на ерата на изкопаемите горива. Търсенето на петрол, природен газ и въглища ще започне да намалява до края на десетилетието заради възобновяемата енергия и електрическите превозни средства.

Прогнозите на МАЕ бяха оспорени от петролната индустрия, особено в Близкия изток и САЩ, където производителите увеличават инвестициите си. Глобалните капиталови разходи за петрол и находища нарастват до 538 милиарда долара през 2023 г., което е най-високото ниво от 2019 г. насам. Това увеличение се дължи главно на инвестициите на държавните петролни компании в Близкия изток и Китай.

Хайтам Ал Гаис, генерален секретар на ОПЕК, нарече прогнозите на МАЕ „опасни“ и предупреди за „енергиен хаос“, ако инвестициите в нови находища на нефт и газ спрат.

МАЕ поставя под въпрос способността на ОПЕК да разшири бъдещото си производство поради конкуренцията от държави извън алианса, особено от САЩ. През тази година пазарният дял на ОПЕК е спаднал до 48,5%, най-ниското ниво от 2016 г. МАЕ добавя, че дори ако ОПЕК+ продължи съкращенията, ще се изпомпва повече суров петрол от исканото от 2025 до 2030 г.

По-голямата част от световното търсене на петрол до 2030 г. ще дойде от Индия и Китай, докато търсенето в страните от ОИСР ще спадне до нивата от 1991 г. до края на десетилетието. МАЕ предупреждава, че прогнозата ѝ може да бъде осуетена от малки промени в глобалните събития, като увеличението на световния БВП, спад в цените на петрола или забавяне на разпространението на електромобилите.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване