Малки и големи се редят на опашка пред БНБ по повод Деня на отворените врати

Малки и големи хора се нареждат на опашка пред сградата на Българската народна банка (БНБ) по случай Деня на отворените врати, който тази година е посветен на 145-ата годишнина от основаването на институцията.

Достъпът е свободен и гражданите могат да посетят БНБ до 17:00 часа. За посетителите са подготвени шоколадчета и пликчета с унищожени банкноти от емисии след 1999 г.

Посетителите могат да разгледат заседателната зала на Управителния съвет, галерията с портрети на управителите, кабинета на управителя, музейната сбирка, оперативния салон за клиенти и да получат сувенирна банкнота със своя лик.

Специален акцент тази година е изложбата в паричния салон, посветена на 145-годишнината на БНБ, включваща историята на институцията и нейните сгради.

БНБ е създадена на 25 януари 1879 г. с утвърждаването на устава ѝ от руския комисар в България княз Александър Дондуков-Корсаков. Първият управител е Лудвиг Карбоньор, който предава ръководството на Георги Желязкович на 1 юли 1879 г. БНБ е официално открита на 23 май 1879 г., а първата банкова операция е извършена на 6 юни същата година.

С влизането на България в Европейския съюз през 2007 г., БНБ става част от Европейската система на централните банки. На 1 февруари 2024 г. 49-ото Народно събрание приема нов Закон за БНБ, който влиза в сила след приемането на еврото от България, осигурявайки правната интеграция на БНБ в евросистемата.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване