Международна мрежа за пране на пари беше разбита в Европа

Испанската и френската полиция обявиха, че са разбили международна мрежа, съставена от китайски граждани, която е изпирала по един милион евро на ден в Европа. В Испания са арестувани петима души, включително ръководителят на мрежата.

Разследването, започнато от френската Национална служба за борба с измамите и испанската полиция с подкрепата на Европол, тръгва след като през февруари 2021 г. френски митничари откриват над 500 000 евро, скрити в автомобил край Перпинян.

Разследването, водено от магистрат от специализирания междурегионален съд в Марсилия, разкрива съществуването на организация, специализирана в изпирането на пари, действаща в Европейския съюз поне от 2019 г. насам. Мрежата е съставена от китайски граждани, пребиваващи в няколко европейски държави, и е пренасяла над един милион евро в брой на ден.

Начинът им на действие включва множество пунктове за събиране на средства от незаконни дейности като трафик на фалшиви стоки, данъчни и митнически измами и сводничество. Мрежата организирала пътуванията на съучастниците, които транспортирали парите в Европа по шосе или въздух.

В Испания са арестувани петима души, включително ръководителят на групата – китайски бизнесмен, като арестите са извършени в Мадрид, Валенсия, Аликанте и Барселона. При обиските са иззети над 167 000 евро, някои от които скрити в окачени тавани или кутии за лед, открити с помощта на полицейски кучета.

Според френската Национална служба за борба с измамите, тази операция разкрива важната роля на азиатските престъпни организации в изпирането на пари в Европа.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване