Милионерите в САЩ изпревариха с над 1 милион души населението на България

През миналата година САЩ са увеличили броя на милионерите си с 600 000 души, според проучване на консултантската компания „Капджемини“. Броят на милионерите в страната е нараснал със 7,3% спрямо 2022 г., достигайки 7,5 милиона души, което е повече от населението на България.

Общото състояние на милионерите в САЩ е достигнало 26,1 трилиона долара, със 7% повече спрямо предходната година. „Капджемини“ определя милионерите като лица с инвестиционни активи над 1 милион долара, без да включва пазарната стойност на основното им жилище и колекционерски предмети.

Забогатяването на американците през 2023 г. се дължи на поскъпването на акциите на технологичните компании, стимулирани от развитието на изкуствения интелект, както и на финансовата помощ, предоставена от администрацията на президента Джо Байдън.

Най-богатите американци, които притежават активи над 30 милиона долара, са се увеличили със 7,5% до около 100 000 души, с общо състояние от 7,4 трилиона долара. В световен мащаб броят на милионерите се е увеличил с 5,1% до 22,8 милиона души, притежаващи 86,8 трилиона долара.

След Северна Америка, регионът с най-голямо увеличение на милионерите е Азиатско-тихоокеанският, следван от Европа, Латинска Америка и Близкия изток. В Африка броят на милионерите намалява.

Анализаторите предупреждават, че войната на Русия в Украйна, офанзивата на Израел срещу „Хамас“, предстоящите президентски избори в САЩ и високите лихвени проценти могат да забавят растежа на броя на милионерите.

Според „Капджемини“, богатите хора увеличават инвестициите си в сигурни активи и намаляват дела на акциите в своите портфейли. Инвестициите в недвижими имоти и инструменти с фиксиран доход се увеличават, докато делът на акциите намалява до 21%.

„Ефектът на богатството“ продължава да влияе на американската икономика, като високите стойности на акциите и недвижимите имоти увеличават състоянието на американците, особено на тези над 54 години, които притежават над 70% от общото богатство на домакинствата в САЩ.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване